معرفی
موسسه بینالمللی تفکر اسلامی (IIIT) موسسهای خصوصی و غیردولتی است که بهعنوان نهادی علمی، آموزشی و فرهنگی شناخته شده است. عمده تمرکز این مرکز در حوزه تفکر و تعلیم اسلامی است. این موسسه در سال 1981 در ایالاتمتحده امریکا تأسیس شد، که مستقل از جهتگیریهای سیاسی، حزبی و تعصبات ایدئولوژیک فعالیت میکند.
دفتر مرکزی این موسسه در هرندون، ویرجینیا واقع شده است. IIIT اقدام به همکاری با تعدادی از مؤسسات و سازمانهای سراسر جهان، بهمنظور انجام فعالیتها و برنامههای موسسه میکند. این موسسه توسط هیئتامنایی اداره میشود که به شکل دورهای یکی از اعضا بهعنوان رئیس انتخاب میشود. موسسه بینالمللی تفکر اسلامی، انجمنی اندیشمند است که در حوزه مسائل اجتماعی، علمی، آموزشی از دیدگاه اسلامی کار میکند تا بتواند پروژههای تحقیقاتی را حمایت و ترقی دهد، جلسات علمی فرهنگی برگزار کند، آثار علمی منتشر کند و در آموزشوپرورش مشارکت داشته باشد. موسسه روند فکری متمایزی را ایجاد کرده است که مرتبط با میراث روشن امت اسلامی و تلاش مستمر آن در اصلاحات فکری و روششناختی ، خصوصاً در زمینه آموزش، علم کلاسیک و علوم اجتماعی است.
همچنین فعالیتها و دورههای آموزشی و تعلیمی این نهاد از طریق تقسیمات سازمانی صورت میگیرد.
مأموریت
موسسه بینالمللی تفکر اسلامی به احیا و اصلاح اندیشه اسلامی و روششناسی آن بهمنظور توانا ساختن امت اسلامی در ارتباط مؤثر با چالشهای فعلی میپردازد، کمک به پیشرفت تمدن بشری میکند که به آن معنا و جهتی نشاءت گرفته از هدایت الهی خواهد داد. درک چنین موقعیتی به امت اسلامی کمک خواهد کرد تا هویت فکری و فرهنگی خود را مجدداً به دست آورند و بر حضور خود بهعنوان یک تمدن پویا تأکید ورزند. موسسه تحقیقات دانشگاهی در حوزه روششناسی و فلسفه رشتههای مختلف را ترویج میدهد و تأکید ویژهای بر توسعه دانشپژوهی اسلامی در علوم اجتماعی معاصر دارد.
IIIT در پی برگزاری دورههایی بهمنظور ترویج اهداف خود است تا تفکر اسلامی را اصلاح کند، تا در شکاف فکری میان سنت اسلامی و تفکر غربی پلی برقرار کند. در آموزش و انتخاب مدرسین و دورههای خود، موسسه خواهان ترویج اعتدال، گفتگوی ادیان و شهروند خوب است.
اهداف
• بهعنوان گروه متفکران در حوزه دانش، فرهنگ و آموزش اسلامی فعالیت کند.
• تدوین چشمانداز و روششناسی جامع اسلامی که به دانشمندان مسلمان در تجزیهوتحلیل انتقادی خود از دانش معاصر کمک خواهد کرد.
• توسعه یک روش مناسب برای شناخت قرآن و سنت پیامبر.
• توسعه یک روش مناسب برای ارتباط با میراث اسلامی و دانش معاصر، بهمنظور جلب تجربیات گذشته و حال، برای ساختن آیندهای بهتر برای امت اسلامی و بشریت.
• توسعه یک روش مناسب برای درک و برخورد با وضعیت حاضر امت اسلامی و جهان بهطورکلی و آموزشوپرورش بهطور خاص، ازنقطهنظر چالشها و فرصتهای معاصر.
موسسه این اهداف را دنبال میکند:
• آموزش و تعلیم معلمان، انتشار کتابهای آموزشی
• حمایت از محققان و پژوهشگران در دانشگاهها و مراکز پژوهشی و نشر آثار علمی، فرهنگی و علمی، به زبان انگلیسی، عربی و چندین زبان دیگر.
• راهنمای پژوهش و تحقیق برای توسعه تفکر اسلامی.
• برگزاری کنفرانسها، سمینارها و گردهماییهای علمی، فکری و فرهنگی