روابط میان عربستان سعودی و ایران دو قدرت خاورمیانه پس از اعدام روحانی شیعه نمر باقر النمر در روز شنبه به سرعت رو به وخامت گذاشت. این روحانی شیعه از سال 2012 به اتهام فتنه، نافرمانی و حمل سلاح بازداشت بود. وی اتهامات سیاسی علیه خود را انکار نمی کرد اما مصرانه تاکید می کرد تاکنون نه سلاحی حمل کرده و نه دعوت به خشونت کرده است. منابع عربستان می گویند که ملک سلمان، که یک سال پیش به حکومت رسید به دلیل افزایش فشار عمومی که از وی می خواستند قوی تر عمل کند، حکم اعدام شیخ نمر را امضا کرده است. رسانه های شدیدا کنترل شده عربستان این اعدام ها را بازتابی از اهتمام شدید پادشاه برای مبارزه با تروریسم تشریح می کنند.
چندین ساعت بعد از اجرای حکم اعدام شیخ نمر، معترضان به سفارت عربستان در تهران حمله کردند. که در پی آن عربستان روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. عربستان تمام پروازهای خود به ایران و از ایران را به حالت تعلیق در آورد، همچنین نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل فرستاد که در آن مقامات ایرانی را به عدم حمایت از سفارت عربستان متهم میکرد.
بحرین و سودان نیز روز دوشنبه اعلام کردند روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع خواهند کرد. به دنبال آنها امارات نیز سطح روابط دیپلماتیک خود را با تهران کاهش داد. به نقل از گاردین و به گزارش خبرگزاری رسمی امارات (وام)، این کشور همچنین شمار دیپلمات های خود را در ایران کاهش خواهد داد. وزارت خارجه امارات گفته که این تصمیم در پی دخالت های مستمر ایران در امور کشورهای خلیجی و عربی که در این اواخر، به حد بی سابقه ای رسیده است، اتخاذ شد.
دبیر کل سازمان ملل روز یکشنبه در تماس تلفنی با عادل الجبیر و محمد جواد ظریف خواست از هر اقدامی که که می تواند وضعیت موجود را بغرنج تر سازد پرهیز کنند.
/ انتهای پیام /