مرکز آموزش و تحقیقات اقتصادی اجتماعی و آماری کشورهای اسلامی

مرکز آموزش و تحقیقات اقتصادی اجتماعی و آماری کشورهای اسلامی (SESRIC) به‌عنوان یک مجموعه تابعه از سازمان همکاری‌های اسلامی (OIC) در هشتمین وزرای خارجه کشورهای اسلامی در سال 1977  تأسیس شد. مرکز فعالیت‌های خود را در آنکارا در ا ژوئن 1978 آغاز کرد.

مأموریت‌های اصلی SESRIC عبارت‌اند از:

1.    تلفیق، پردازش و انتشار آمار و اطلاعات اقتصادی-اجتماعی کشورهای عضو و همچنین ارائه آن به‌منظور استفاده برای این کشورها
2.    مطالعه و بررسی تحولات اقتصادی و اجتماعی در کشورهای عضو به‌منظور کمک به تولید طرح‌های پیشنهادی که همکاری میان این کشورها را تقویت خواهد کرد
3.    سازمان‌دهی برنامه‌های آموزشی در زمینه‌های متناسب با نیازهای کشورهای عضو و همچنین اهداف کل سازمان همکاری‌های اسلامی

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، مرکز نقش کانونی برای فعالیت‌ها و پروژه‌های فنی میان OIC و سایر نهادهای مرتبط با سازمان ملل را عهده‌دار است. همچنین به‌عنوان بازوی تحقیقاتی سازمان کنفرانس اسلامی ایفای نقش می‌کند که به‌موجب آن وظیفه آماده‌سازی گزارش‌های اقتصادی و اجتماعی و اسناد برای بسیاری از ملاقات و کنفرانس‌های اقتصادی-اجتماعی و فنی در سطوح مختلف تحت حمایت سازمان کنفرانس اسلامی را هر سال به عهده دارد. در آستانه سی و هفتمین حضور و مشارکت فعال، در چارچوب حوزه تخصصی این مرکز و در راستای تلاش مشترک به سمت تحقق اهداف والای سازمان کنفرانس اسلامی، مرکز آنکارا به‌طور فزاینده با درخواست‌هایی مبنی بر قرار دادن تجارب و دانش در خدمت سازمان و کشورهای عضو مواجه است.

ازجمله فعالیت‌های این مرکز برگزاری جلسات، کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی است. جزئیات بیشتر از فعالیت‌های کلی این مرکز در زمینه‌های تحقیقات اقتصادی-اجتماعی، آمار، آموزش و انتشارات، همراه با حجم وسیعی از اطلاعات مرتبط با سازمان کنفرانس اسلامی، در بخش‌های مربوطه این سایت ارائه شده است. انتشارات این مرکز در دو بخش کلی انتشارات دوره‌ای و کتاب‌ها/ گزارش‌های قابل‌دسترسی می‌باشد.

این مرکز از نوامبر 2007 گزارش‌های مختصری درباره موضوعات مربوط به توسعه اجتماعی-اقتصادی کشورهای عضو OIC فراهم آورده است. این گزارش‌های حاوی اطلاعات آماری و بررسی‌های تحلیلی در موضوعات موردبررسی و دربردارنده ارقام و جداول می‌باشد. موضوعات این گزارش‌ها شامل جمعیت‌شناسی و ساختار جمعیت، اندازه و ساختار اقتصاد، صرفه‌جویی و سرمایه‌گذاری، ساختار تجارت، بهره‌وری نیروی کار، بهداشت، گردشگری، امنیت غذایی، و غیره می‌باشد. ازجمله آرشیو 2015 این مرکز می‌توان به گزارش‌های زیر اشاره کرد:

چالش‌های اصلی جوانان در کشورهای OIC

این گزارش به چالش‌هایی که جوانان در کشورهای OIC با آن روبه‌رو هستند، در چهار طبقه‌بندی آموزش، اشتغال، تحرک اجتماعی و سلامت روان می‌پردازد. همچنین این گزارش وضعیت فعلی تحصیل و بیکاری جوانان در کشورهای OIC را بازبینی می‌کند و درنهایت برخی توصیه‌های سیاسی را ارائه می‌دهد.

به‌طورکلی، برخی نگرانی‌های جدی در رابطه با کیفیت آموزش عالی در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در شرایط آماده‌سازی جوانان به بازار کار وجود دارد. بدیهی است که پیدا کردن شغل برای جوانان که با مدارک و مهارت‌های آنان مطابق باشد، سخت است. همچنین مشاهده شده است که پیشرفت کافی در تحرک اجتماعی و مشارکت جوانان در جامعه وجود ندارد.

گزارش مزبور از طریق لینک زیر قابل دریافت است:

http://www.sesric.org/files/article/507.pdf

وضعیت کودکان در کشورهای عضو OIC

این گزارش تجزیه‌وتحلیل و ارزیابی دقیقی از وضعیت کودکان در کشورهای عضو OIC فراهم می‌کند. ابعاد این مطالعه عبارت‌اند از: بهداشت و رفاه کودکان، تغذیه و امنیت غذایی کودکان، تحصیل و آموزش پایه، حفاظت از کودکان که با آنالیز آخرین اطلاعات بر شاخص‌هایی مانند روند مرگ‌ومیر کودکان، شیوع کمبود تغذیه، ثبت‌نام و شرکت در مدرسه، بروز کودک کار و بدرفتاری صورت می‌گیرد.

نتایج حاصل از تحلیل این اطلاعات نشان می‌دهد که کشورهای OIC به‌عنوان یک گروه از میانگین جهان و کشورهای درحال‌توسعه غیر OIC عقب‌تر هستند. خصوصاً، این وضعیت در کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی واقع در جنوب آسیا و منطقه جنوب صحرای آفریقا به شکل قابل‌توجهی ضعیف است. این گزارش با ارائه توصیه‌های سیاسی نتیجه‌گیری می‌کند که هدف تقویت اجرای همکاری در هر دو سطح ملی و درون‌سازمانی و بین‌المللی است تا وضعیت کودکان در کشورهای عضو بهبود یابد.

گزارش مزبور از طریق لینک زیر قابل دریافت است:

http://www.sesric.org/files/article/506.pdf

وضعیت سالمندان در کشورهای عضو OIC

این گزارش به برخی مسائل مربوط به پیری در کشورهای عضو OIC می‌پردازد که در آن تحلیلی از رفاه اجتماعی اقتصادی جمعیت میان‌سال ارائه می‌دهد. همچنین با بررسی نهادهای فعال برای اقشار مسن، به ارائه یک تصویر کلی از مکانیسم‌های بین‌المللی حقوق بشر که بر افراد مسن‌تر تأثیرگذارند، می‌پردازد. درنهایت این گزارش با برخی نتیجه‌گیری‌ها و توصیه‌های سیاستی به پایان می‌رسد.

گزارش مزبور از طریق لینک زیر قابل دریافت است:

http://www.sesric.org/files/article/508.pdf