عسگر صفری؛ پژوهشگر مؤسسه آیندهپژوهی جهان اسلام
اعتراضات عراق که از آن با عناوینی مانند “انقلاب تشرین” یا “انتفاضه عراق” نیز نام برده میشود مجموعهای از تظاهرات، تحصنها و اعتصاباتی بوده که از اوایل پاییز در این کشور آغاز و در نهایت منجر به تحولاتی مانند طرح بازنگری در قانون اساسی از سوی مجلس عراق و استعفای “عادل عبدالمهدی”، نخست وزیر این کشور، از سمت خود شد. مهمترین خواسته معترضان پایان دادن به فساد، بیکاری و اعتراض به ناکافی بودن خدمات عمومی بود. دامنه و ویژگیهای این اعتراضات به گونهای بود که برخی استدلال کردند که این اعتراضات ادامه تحولاتی است که از سال 2010 در قالب بهار عربی در منطقه خاورمیانه شروع شده است. برخی ویژگیهای مشترک تحولات عراق با سایر رویدادهای منطقهای از جمله در الجزایر، سودان و لبنان این فرضیه را تقویت میکرد. بهعنوان مثال، در الجزایر پس از اعلام نامزدی عبدالعزیز بوتفلیقه برای انتخابات آتی ریاست جمهوری اعتراضات گستردهای شروع شد که عمدهترین خواسته معترضان مقابله با انحصار دولت بر درآمدهای نفتی و استفاده از آن برای حفظ و نگهداری قدرت و همچنین شرایط اقتصادی دشوار حاکم بر الجزایر بود. این اعتراضات که به مدت چهلودو هفته ادامه داشت منجر به استعفای بوتفلیقه از نامزدی برای انتخابات شد. انتخابات الجزایر در 12دسامبر (21 آذر) برگزار و عبدالمجید تبون با کسب چهار میلیون رأی بهعنوان رئیس جمهور جدید الجزایر انتخاب شد.
در سودان نیز در پی افزایش هزینههای زندگی و بدتر شدن وضعیت اقتصادی در همه ابعاد اجتماعی آن اعتراضاتی در شهرهای مختلف این کشور از 19 دسامبر ( 28 آذر 1397) آغاز شد که به مدت هشت ماه ادامه داشت. این نوع از اعتراضات در طول سه دهه حکمرانی عمرالبشیر بیسابقه بود، هرچند که شباهتهای بسیاری با خیزشهای مردمی در سالهای 1964 و 1965 که حاکمان نظامی استبدادی در سودان را سرنگون کردند داشت. این اعتراضات منجر به کنارهگیری عمرالبشیر از قدرت و تشکیل شورای انتقالی و انتخاب عبدالله حمدوک بهعنوان نخست وزیر دولت انتقالی شد. در لبنان نیز در اعتراض به عدم موفقیت حکومت در یافتن راهحلی برای بهبود بحران اقتصادی که طی یک سال گذشته فراگیر شده بود مجموعهای از تظاهرات از 17 اکتبر (25 مهر) آغاز شد که تا زمان نگارش این مطالب همچنان ادامه دارد. یکی از پیامدهای این اعتراضات کنارهگیری سعید حریری از پست نخست وزیری لبنان بود. با اینحال گزارشها حاکی از آن است که باتوجه به عدم حمایت نهادهای اسلامی سنی و همچنین مفتی عبداللطیف دریان از افرادی مانند سعید خطیب نام سعید حریری مجدداً برای نخست وزیری مطرح شده است.
همه عواملی که در سه کشور فوق منجر به شکلگیری اعتراضات شدند در عراق نیز وجود داشت؛ اما در اعتراضات عراق عنصر داخلی دیگر نیز دخیل بود. معترضان عراقی نسبت به سوء مدیریتهای موجود در ساختار سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انتقاد داشته و خواستار اصلاح آنها بودند. یکی از این خواستهها بحث حل و فصل بحران آب بود؛ بهعبارت بهتر در کنار عواملی مانند فساد اداری، بیکاری، و هدر دادن منابع انرژی، ناتوانی دولت عراق در مدیریت آب بهویژه در استانهای جنوبی این کشور مانند بصره از جمله عواملی بود که در شروع اعتراضات و افزایش تنشها در این منطقه تأثیرگذار بود. این موضوع صرفاً منحصر به بصره نیست. از آنجا که به لحاظ منابع آبی عراق کاملاً وابسته به دو رودخانه دجله و فرات است، عواملی مانند کاهش جریان این دو رودخانه، مدیریت نامناسب آب، بیتوجهی و آسیب رساندن به زیرساختها، عدم اجرای سیاستهای آب و همچنین استفاده از مسئله آب بهعنوان ابزاری برای منافع سیاسی و درگیریها و جنگهای خشونتآمیز وضعیت را در سایر مناطق از جمله ناصریه نیز بدتر کرده است.
بیشتر مناطق عراق از کمبود منابع آبی رنج میبرند؛ بحران آب در بصره به حدی است که دیدبان حقوق بشر با انتشار گزارشی باعنوان “بصره تشنه است: شکست عراق در مدیریت بحران آب” عنوان میکند که در طول سی سال گذشته از جمله در دوره اشغال عراق توسط ائتلاف آمریکایی- انگلیسی مقامات عراق نتوانستند منابع آبی را بهدرستی مدیریت کنند و این باعث محرومیت حدود چهار میلیون نفر از حق داشتن آب آشامیدنی سالم شده است. منابع آب اصلی بصره رودخانه شطالعرب و کانالهای آب شیرین آن است. اما شکستهای متعدد دولت از دهه 1980 از جمله مدیریت نامناسب منابع بالادستی، عدم مقررات مناسب در مورد آلودگی و فاضلاب و بیتوجهی مزمن و سوءمدیریت زیرساختهای آب باعث شده است تا کیفیت این آبراهها رو به وخامت بگذارد. طبق اعلام سازمان ملل متحد در سال 2018 حدود چهارهزار نفر بهدلیل عدم دسترسی به آب آشامیدنی مجبور به ترک خانههای خود شدند.
باتوجه بههمین بحران آب و همچنین عدم دسترسی به برق بود که در اوایل شروع اعتراضات در عراق و بهویژه شهر بصره بسیاری از معترضان راههای منتهی به بندر امالقصر و راههای منتهی به میدان نفتی در بصره را مسدود کردند. بسیاری از معترضان عقیده داشتند که در حالی کشور به لحاظ نفتی حاصلخیز است و درآمدهای بالایی از این راه کسب میکند، میلیونها نفر به بهداشت، آموزش، آب سالم و برق دسترسی ندارند. یک سال قبل نیز شهر بصره شاهد چنین اعتراضاتی بود که طی آن معترضان نسبت به عدم توجه دولت به بحران آب در بصره انتقاد داشتند که این اعتراضات نیز منجر به خشونت شد که در اثر آن شش الی ده نفر کشته شدند. همچنین در اثر این خشونتها چندین ساختمان دولتی از جمله دفتر مرکزی حزب دعوه عراق و دفتر ایستگاه تلویزیونی العراقیه و همچنین کنسولگری ایران در بصره به آتش کشیده شد. موضوع بحران آب و نقش آن در امنیت داخلی و منطقهای عراق زمانی برجسته میشود که ما دو مسئله را مدنظر قرار دهیم:
اولین مورد تغییرات آب و هوایی و تأثیر آن بر منابع آبی خاورمیانه و بهویژه عراق است؛ تغییرات آب و هوایی بهدلیل گرم شدن کره زمین بر همه عناصر زندگی نه تنها در عراق بلکه در تمام کشورهای اطراف نیز تأثیر داشته است. این تغییرات شامل افزایش دما ، تغییرات فشار جو ، شدت بارندگی و توزیع زمانی و مکانی آن است. بهعنوان مثال این تغییرات به نوبه خود باعث کاهش حجم جریان سالانه رودخانههای دجله و فرات شده است. مطالعات نشان میدهند که اگر انتشار گازهای گلخانهای با همین نرخ فعلی ادامه داشته باشد این روندهای منفی حداقل تا پایان این قرن ادامه مییاید. مدلهای این مطالعات نشان میدهند که فعالیت طوفانها در منطقه مدیترانه شرقی بخشی از الگوی نوسانات آتلانتیک شمالی (NAO) است و در صورت ادامه گرم شدن کره زمین، در طول همین قرن کاهش خواهد یافت. بنابراین میزان بارندگی در بخش بزرگی از این منطقه (15 تا 25) درصد کاهش مییابد که شامل بخشهایی از ترکیه، سوریه، شمال عراق و شمال شرقی ایران و از جمله رودخانههای مهم و استراتژیک فرات و دجله است. مطالعات دیگر حاکی از کاهش بارندگی در حوضه رودخانه دجله در عراق با نتایج نگران کننده است؛ این مطالعات حاکی از یک روند نزولی در میزان بارش در دهههای 1980-1990، 1990 – 2000 و 2000- 2010 است[i].
یافتههای جدید همچنین نشان میدهند که متوسط تخلیه سالانه رودخانه فرات و دجله ممکن است بین سالهای 2040 و 2069، 9.5٪ کاهش یابد و حتی به بیشترین میزان کاهش (12٪) برسد. پیشبینی دیگر این است که کاهش جریان سالانه این دو رود در آینده ممکن است 29 الی 73 درصد باشد؛ بنابراین این تغییرات از چند جهت میتواند بر دسترسی به آب و امنیت آب در منطقه تأثیر بگذارد[ii] 1. طولانی شدن فصل خشک برای اکثر کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا 2. کاهش 30 تا 70٪ در شارژ مجدد سفرههای آب در سواحل مدیترانه که بر کمیت و کیفیت آب زیرزمینی تأثیر میگذارد 3. کاهش قابل توجه در میزان قابل دسترس بودن آبهای سطحی و زیر زمینی که مستقیماً بر جریان رودخانهها و مخازن آبی خاک تأثیر میگذارد. از بین رفتن منابع آبی خاک تأثیر مخربی بر تولید مواد غذایی و امنیت غذایی دارد[iii] .
مورد دوم اختلاف عراق با کشورهای منطقهای از جمله ترکیه و سوریه در مورد حوزه رودخانههای دجله و فرات است. از آنجایی که سرچشمههاي رودخانههاي دجله و فرات و انشعابهاي فرعي عمده فرات در تركيه قرار دارند و جريانهاي طبيعي اين دو رودخانه بسيار متغير است ترکیه استدلال میکند که همانگونه كه اعراب حق بهرهبرداري از منابع نفت را دارند، ما نیز از آب بهطور دلخواه استفاده ميكنيم؛ بنابراین چون عراق در پایین دست رودخانههای دجله و فرات قرار دارد شرایط منابع آبی آن متأثر از تحولات شکل گرفته در ترکیه و سوریه است. بهعنوان مثال پروژه آناتولی جنوب شرقی ترکیه که از دهه 1970 آغاز شده و شامل بیستودو سد و نوزده نیروگاه است یکی از عوامل کمبود آب در عراق است. در واقع با بهرهبرداری از سد ایلیسو از پروژه گپ، ۴۷% آب ورودی عراق کاهش یافته و حدود هفتصد هزار هکتار از زمینهای زراعی این سرزمین در حوضه آبریز دجله، خشک یا بسیار کم آب خواهند شد. همچنین باتوجه به کاهش حجم آب رودخانه از پنج هزار متر مکعب در زمستان و بهار به ۲۰۰ متر مکعب در تابستان علاوه بر ضربه شدید به کشاورزی این کشور، بخش عظیمی از نیازمندی آب شرب جامعه عراق نیز دچار بحران خواهد شد و از منظر بهداشتی نیز کاهش حجم آب رودخانه، آلودگیهای آبی را افزایش داده و موجب تکثیر بیش از پیش بیماریهای واگیردار مانند حصبه میشود[iv]. عراق و سوریه ترکیه را متهم به نادیده گرفتن اصول حقوق بینالمللی از جمله مفاد کنوانسیون هلسینکی در مورد عدم ضرر و زیان به دیگری میکنند. این ادعا مبتنی بر این واقعیت است که ترکیه با اجرای پروژه گسترده گپ، سهم سایر کشورهای ساحلی را کاهش میدهد. با اینحال ترکیه این پروژه را در بخشی از چشمانداز خود برای توسعه منطقهای خود میداند. در مقایسه با سوریه تأثیرات منفی پروژهای ترکیه بر روی عراق بیشتر است.
در پایان و بهعنوان یک نتیجهگیری در مورد بحران آب در خاورمیانه و بهویژه عراق و ارتباط آن با ناآرامیهای اخیر در این کشور میتوان استدلال کرد که بحران آب در عراق این پتانسیل را دارد که به افزایش بیثباتی در این کشور کمک کند. اعتراضات مردم بصره طی دو سال متوالی گواه این موضوع است. علاوه بر این بین سالهای 2006 تا 2011 سوریه خشکسالی شدیدی را تجریه کرد که منجر به کاهش محصولات کشاورزی، تهدید امنیت غذایی افراد و مهاجرت از مناطق روستایی به شهر شد. یکی از استدلالها این است که پاسخ ضعیف دولت بشار اسد به خشکسالی منجر به اعتراضات مردمی و در نهایت جنگ داخلی در سوریه شد. علاوه بر این باتوجه به وضعیت شکننده منطقه خاورمیانه در زمینه منابع آبی و تأثیرات زیستمحیطی، این موضوع حتی با امنیت ملی و نظم منطقهای نیز گره خورده است. در حال حاضر در زمینههایی مانند حوزه رود اردن، رود نیل و رودخانههای دجله و فرات (که با همدیگر بیش از 60 درصد منابع آبی منطقه را تأمین میکنند) بین کشورهای منطقه اختلاف وجود دارد؛ و مهمتر از همه اینکه تاریخ بیثباتی سیاسی چه از نظر داخلی و چه از نظر بینالمللی توانایی کشورهای منطقه در تلاش برای دستیابی به یک رژیم مدیریتی مؤثر برای اداره منابع آبی بینمرزی را تضعیف کرده است. بنابراین تشدید هریک از این اختلافها میتواند تأثیر قابل توجهی بر ساختار امنیتی منطقه داشته باشد. بهعبارت بهتر بحران آب از طریق روندهایی مانند افزایش ناآرامیهای داخلی، استرس زیستمحیطی، اختلافات بینمرزی و همچنین مهاجرتهای بینمرزی بهعنوان عامل محرکی برای بیثباتی منطقه عمل میکند. باتوجه به این موضوع ضروری است که کشورهای منطقه از جمله عراق رویکرد خود را نسبت به مدیرت منابع آبی تغییر دهند.
[i] . Adamo, N., Al-Ansari, N., Sissakian, V. K., Knutsson, S., & Laue, J. (2018). Climate change: consequences On Iraq’s environment. Journal of Earth Sciences and Geotechnical Engineering, 8(3), 43-58.
[ii] . Lange, M. A. (2019). Impacts of Climate Change on the Eastern Mediterranean and the Middle East and North Africa Region and the Water–Energy Nexus. Atmosphere, 10(8), 455.
[iii] . Adamo, N. Al- Ansari,N (2018), Climate Change Impacts: The Middle East and Iraq in Focus, Avaliable at : https://iraqi-forum2014.com/climate-change-impacts-the-middle-east-and-iraq-in-focus/?lang=en.
[iv] . نقش رژیم صهیونیستی در سدسازیهای ترکیه (1397). اندیشکده راهبردی تبیین قابل دسترسی در
http://tabyincenter.ir/wp-content/uploads/2018/07/B5-26831.pdf