متن سخنرانی مهندس عظیمیان مدیرعامل محترم فولاد مبارکه
در همایش بینالمللی آینده جهان اسلام در افق 1414 شمسی
بسم الله الرحمن الرحیم.
شأن حضور من به عنوان مدیرعامل شرکت بزرگ فولاد مبارکه این است که به دستور فرمانده، رئیس و برادر بزرگ خودم جناب آقای دکتر صفوی امروز اینجا هستم که گزارشی از بخش صنعت و بخصوص کالای استراتژیک و توسعهمدار فولاد را به شما عرضه کنم. در سال 1357 تولید فولاد کشور ما 600 هزار تن و وارداتش چهار میلیون تن بود. امروز که در 40 سالگی انقلاب شکوهمند ایران هستیم کشور ما آن 600 هزار تن را به 32 میلیون تن فولاد نصب شده ظرفیت اسمی و 25 میلیون تن تولید واقعی و آن چهار میلیون تن واردات در سال 57 به هشت میلیون تن صادرات انواع فولاد رسیده است. رتبهی ما در جهان در سال 57، سی و پنجمین کشور جهان در تولید فولاد بود، امروز در 40 سالگی انقلاب ما رتبهی دهم را در دنیا در تولید فولاد داریم. یکی از مولودهای صددرصدی انقلاب ما و نظام مقدس جمهوری اسلامی شرکت فولاد مبارکه است؛ شرکت فولاد مبارکه در ضلع جنوب غربی استان اصفهان، شهر اصفهان واقع شده است. در یک مساحت 35 کیلومتری یا 3500 هکتاری و در سال 1360 کلنگ این کارخانهی بزرگ زده شده است. در سال 71 ـ 70 اولین کورهی قوس این شرکت راهاندازی شده است و در سال 1372 به دست ریاست محترم جمهور مرحوم آیت الله هاشمی این کارخانه افتتاح شده است. این شرکت حدود 10/2 میلیون تن تولید فولاد دارد که نزدیک به 50 درصد فولاد کشور را تولید میکند.
ما در فولاد مبارکه یک شعاری داریم به نام السنگ تا رنگ؛ یعنی ما از معادن کشورمان در گل گوهر سیرجان، در اردکان یزد و در سنگان خاف، سنگ آهن را میگیریم و در انتها ورق رنگی تحویل میدهیم؛ یعنی سنگ آهن تبدیل به کنسانتره میشود (کارخانهی آن را خودمان داریم) کنسانتره تبدیل به گندله میشود (کارخانهاش را خودمان داریم)، کنسانتره تبدیل به آهن اسفنجی میشود (خودمان کارخانهاش را داریم)، آهن اسفنجی در کوره و بعد از احیای مستقیم تبدیل به فولاد میشود، فولاد خام میشود و این فولاد خام بعداً در ریختهگری و فولادسازی تبدیل به چیزی به نام اسلب یا تختال میشود. یک تولید بسیار روشن و شفافی که بعداً در واحدهای نورد سرد و گرم تبدیل به ورقی میشود که شما در سطح کشور میبینید. ما ورق از 0/18 میلیمتر و به عرض حدود 2000 میلیمتر داریم و در بازار تأمینکنندهی صنعت خودروسازی، تأمین کنندهی بخش ساختمان، و تأمینکنندهی بخش لوازم خانگی هستیم. اکثر مقاطع ورق لوله انتقال انواع مایعات و گازها را چه در خانهها، چه در پالایشگاهها، چه در پتروشیمیها و در خطوط انتقال نفت و گاز را ما تأمین میکنیم و به بازار ارائه میکنیم.
مستحضر باشید شرکت فولاد مبارکه واحدهای زیادی را در سراسر کشور دارد، پراکندگی جغرافیایی بزرگی داریم؛ در هرمزگان یک واحد تولید فولاد یک و نیم میلیون تنی به نام فولاد هرمزگان داریم. در زرینشهر اصفهان یک واحد یک و نیم میلیون تنی تولید ورق داریم، انواع ورق و شرکت ورق خودروی ما در استان چهار محال تأمین ورق بدنهی انواع و اقسام خودروها را تأمین میکند. محصولات ما به حدود 40 کشور جهان صادر میشود؛ ما استاندارد اروپا را داریم. ورقهای ما که در اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، آلمان و خیلی از کشورهای آسیای میانه و آسیای دور صادر میشود و مورد مصرف قرار میگیرد در استاندارد جهانی است. ما بعد از اینکه تحریمهای متفاوتی را تجربه کردیم متأسفانه در بیست و هفتم مهر ماه سال گذشته در اقدام بسیار ظالمانه و یکجانبهی دولت آمریکا در تحریمهای SDN قرار گرفتیم. به خاطر بعضی از سهامداران ما را تروریستی تلقی کردند و یک اقدام بسیار مسخرهای که میشود گفت یک فولادساز را در ردیف تروریستهای بینالمللی تلقی کردند. این نشان از این دارد که فولاد مبارکهی اصفهان نقش بسیار بزرگی را در اقتصاد و در صنعت ایران دارد و آمریکا برای به زانو درآوردن اقتصاد ایران یکی از بزرگترین شرکتهای بورسی را هدف قرار داده است.
دو عدد به شما میدهم؛ یک درصد GDP کشور متعلق به فولاد مبارکه هست، پنج درصد GDP بخش صنعت متعلق به فولاد مبارکه است. ما سالی 1500 میلیارد تومان فقط مالیات به وزارت اقتصاد میدهیم. آقای دکتر دژپسند رفتند که این را خدمتشان بگویم و ما در واقع بین شرکتهای تولیدی ردیف اول مالیاتدهی را داریم و در شرکتهای بورسی ردیف دوم را داریم. سال گذشته عدد 23 هزار میلیارد تومان فروش مبارکه بوده و بعد از پرداخت هزینههایمان حدود 10 هزار میلیارد تومان ما سود خالص داشتیم. مبارکه 25 هزار نفر پرسنل دارد که مستقیماً از ما حقوق میگیرند و حدود 325 هزار نفر هم به صورت غیرمستقیم در بخشهای مختلف کار میکنند. یک خانوادهی 350 هزار نفری در ارتباط با صنعت فولاد مبارکه فعالیت دارند. ما از قبل این تحریمها و از قبل این تهدیدها با همکارانمان، با همهی مهندسان و کارگران و تکنسینهایمان همقسم شدیم که در هیچ شرایطی نگذاریم فولاد مبارکه متوقف شود. دهها قرارداد مطالعاتی، تحقیقاتی و پژوهشی با همهی دانشگاههای کشور منعقد کردیم و از توان و تخصص و مشاورهی عزیزان خود در دانشگاه بهره میبریم، همهی این قراردادها امضا شده است.
ما بومیسازی و محلی کردن نیازهایمان را به سرعت ادامه میدهیم و از بین حدود بیش از سیصد هزار نوع کالا و تجهیزی که در مبارکه مورد استفاده قرار میگیرد، بیش از چند ده هزار از اینها را تا حالا توانستهایم بومیسازی کنیم و این افتخار ما است که تهدیدها را تبدیل به فرصت میکنیم. در ارتباط با موضوع این همایش عرض کنم که کشور ما تصمیم گرفته در افق 1414 این 30 میلیون تن ظرفیت فولادش را به 55 میلیون تن برساند و حتماً میدانید که دو عنصر سیمان و فولاد از اولیهترین عناصر توسعهی هر کشور هستند. مصرف سیمان و مصرف فولاد هر کشور نشان میدهد که آن کشور چقدر دارد توسعه مییابد. کشور ما به حمدلله در صنعت سیمان و در صنعت فولاد به طور کامل خودکفا است و ما صادرات سالیانه میلیونها تن سیمان و فولاد را به همهی دنیا داریم و در این زمینه کاملاً خودکفا شدیم.
امیدوارم که همکاران شما، برادران شما، و همهی پرسنلی که در بخش فولاد مبارکه کار میکنند بتوانند که همواره خبرهای امیدبخش، خبرهای شادیآفرین و خبرهای خوبی برای کشورمان داشته باشند. اکثر مردم ایران سهامدار ما هستند، بازنشستگان سهامدار ما هستند، یک جوری سود فولاد مبارکه به 80 میلیون شهروند ایرانی میرسد و این باعث افتخار ما هست که در همهی شرایط مأموریتها و وظایف خودمان را به خوبی انجام دهیم و بتوانیم که ایفای وظیفه کنیم. در پایان از اینکه این فرصت در اختیار من قرار گرفت که بتوانم این آمار را خدمت شما بدهم شاید شما کمتر با این مسائل سر و کار دارید ولی خبرهای خوب و امیدوارکننده در بخش صنعت کشور ما را خدمت شما تقدیم کنم. موفق باشید.
متشکرم.
*این مطلب متن سخنرانی جناب آقای مهندس عظیمیان مدیرعامل محترم فولاد مبارکه در مورخه 1398/2/9 در اختتامیه همایش بینالمللی آینده جهان اسلام در افق 1414 شمسی است که توسط موسسه آیندهپژوهی جهان اسلام و با همکاری دانشگاه تهران برگزار شد.