سخنرانی دکتر کریمی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو

متن سخنرانی دکتر کریمی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو

در همایش بین‌المللی آینده جهان اسلام در افق 1414 شمسی

بسم الله الرحمن الرحیم.

در ابتدا از دست‌اندرکاران مؤسسهی آیندهپژوهی جهان اسلام که مبدع برگزاری این نشست و همایش بزرگ و مهم در ارتباط با موضوع جهان اسلام بودند، تقدیر و تشکر می ­کنم. مقدمتاً چند جملهای را در ارتباط با سازمان آیسیسکو اشاره می‌کنم. سازمان آیسیسکو سازمان علمی، آموزشی، و فرهنگی کشورهای اسلامی است که در سال 1982 تأسیس شده است. ایران با یک تأخیر ده ساله به عضویت این سازمان درآمده است. 54 کشور اسلامی عضو این سازمان هستند که مقر آن در شهر رباط در کشور مغرب است. چهارده راهبرد آموزشی، علمی، فرهنگی در زمینه ­های مختلف دیگر که مرتبط با این سه حوزه است تا­کنون توسط اندیشمندان جهان اسلام تدوین شده که مبنای کار برای ارتقاء تعامل و انسجام بین کشورهای اسلامی است. من پیام جناب آقای دکتر عبد­العزیز عثمان التوییجری مدیر کل سازمان آیسیسکو و دبیر کل اتحادیهی دانشگاه­ های جهان اسلام را خدمت حضار گرامی قرائت می­ کنم.

« بسم الله الرحمن الرحیم. عالی­جنابان، فرهیختگان گرامی، مقامات محترم، رؤسا و اساتید محترم دانشگاه­ ها، برگزارکنندگان محترم همایش بین ­المللی جهان اسلام در افق 2035، شرکت­ کنندگان محترم در همایش، خانم ­ها و آقایان.

بسیار مایهی خرسندی و مباهات است که در چنین روزهای فرخنده­ ای در آستانهی ماه مبارک رمضان چنین رویداد مهمی در یکی از دانشگاه­ های برجستهی جهان اسلام یعنی دانشگاه تهران رخ داده است. سازمان آیسیسکو همواره این افتخار را دارد که در جهت رشد و شکوفایی علمی، آموزشی و فرهنگی جهان اسلام و همچنین رویارویی با مخاطرات پیش روی امت اسلامی در زمینه ­های مختلف در تلاش و تکاپو بوده و از هر حرکت علمی-پژوهشی کشورهای عضو در این خصوص مشتاقانه حمایت و پشتیبانی می ­نماید. یکی از اولویت­های مهم دانشگاه­ها و محافل علمی جهان اسلام در حال حاضر تلاش برای هموار کردن زمینه­ های توسعهی پایدار و همه­ جانبهی کشورهای اسلامی و شناسایی و پاسخگویی مناسب به نیازهای امت اسلامی در این خصوص می­ باشد؛ به همین دلیل ایجاد پایگاهی محکم در جامعهی علمی و دانشگاهی برای بهره­ گیری از توانمندیهای دانشگاهیان عزیز در زمینه­ های علمی و پژوهشی امری مهم و قابل تقدیر است.

من یقین دارم که این همایش پربار و ارزنده و پنل­ های تخصصی آن گامی بسیار مهم در این راستا خواهد بود؛ همانگونه که استحضار دارید امروز امت اسلامی و به نوعی آحاد بشریت با فرصت­ها و تهدید­های گوناگونی مواجه است که توجه به آنها در حوزهی آیندهپژوهی از ضروریات است. در خصوص فرصت­ها باید گفت که تلاش برای ارتقاء ارزش­های مشترک فرهنگی، تمدنی و انسانی و گسترش این ارزش­ها در میان جوامع اسلامی و سایر ملل برای تقویت همبستگی، صلح و همزیستی مسالمت ­آمیز از اولویت­های جامعهی علمی ما مسلمانان به شمار می­ رود و اندیشمندان و صاحبان دانش و خرد در این زمینه وظیفهی سنگینی بر عهده دارند که امیدوارم این همایش بستری برای تبادل افکار و اندیشه­ های فرهیختگان در این زمینه باشد.

در خصوص چالش­ها باید گفت که امروز بر هیچ یک از شما بزرگواران پوشیده نیست که موضوع دامن زدن به اسلام­ هراسی، مسئلهی خشونت و تروریست و ایجاد تفرقه بین مسلمانان و جوامع اسلامی از جمله مسائلی است که متأسفانه دامن­گیر ماست و برای پرداختن به این چالش­ها و تهدیدها و چاره­ جویی برای زدودن آنها از جهان اسلام منطقی ­ترین و عاقلانه ­ترین راه، یاری خواستن از عالمان و فرهیختگان امت اسلامی است و یکی از ابزارهای مؤثر در این زمینه برگزاری این نوع گردهمایی­ ها و آیندهپژوهی ها است که نه تنها برای حل این چالش­ها کمک می­ کند بلکه زمینهی تبادل آراء و اندیشه­ های عالمان امت اسلامی و همدلی، وحدت و همگرایی جهان اسلام را در پی خواهد داشت.

در شرایط جاری علیرغم وجود اشتراکات حد­اکثری بین مسلمانان، وجود اختلافات و تفرقه بین کشورها در جهان اسلام یک تهدید جدی برای آیندهی هویت اسلامی است و متأسفانه بازیگران خارجی جهان اسلام نقش بزرگی را در تشدید این تفرقه دارند؛ لذا باید با بررسی­ های نوآورانه و خلاقانه در صدد کاهش اختلافات و افزایش انسجام و همکاری ­ها بین امت اسلامی باشیم. اینجانب از صمیم قلب برای موفقیت این همایش دعا می­ کنم و از خداوند متعال می­ خواهم که تلاش­های شبانه­ روزی و ارزندهی شما را منشأ خیر و برکت برای امت اسلام قرار دهد و امیدوارم حاصل این همایش اندوختهی ارزشمندی برای مسیر آیندهی اسلام و مسلمانان فراهم آورد و ابعاد جدیدی را فراروی پژوهشگران و نیز سیاستگذاران جهان اسلام بگشاید.

بر خود لازم می­ دانم از دولت محترم جمهوری اسلامی ایران که زمینهی برگزاری این اجلاس بین­ المللی را فراهم نموده و همچنین از برگزار­کنند­گان این همایش به ویژه مؤسسهی آیندهپژوهی جهان اسلام و دانشگاه تهران، کمیسیون ملی آیسیسکو و همهی مسئولین عالی قدری که در این خصوص همکاری و مساعدت نموده ­اند صمیمانه قدردانی می ­نمایم. از اینکه به دلیل فشردگی برنامه ­های کاری سازمان آیسیسکو امکان حضور و بهره ­گیری از محضر شما بزرگواران برایم میسر نگردید پوزش می­ خواهم و آمادگی کامل سازمان آیسیسکو و اتحادیهی دانشگاه ­های جهان اسلام را برای هرگونه همکاری و همراهی در زمینهی پیشبرد اهداف امت اسلامی و ایجاد یک افق روشن برای جهان اسلام اعلام می ­نمایم و پیشاپیش فرا رسیدن ماه مبارک رمضان را تبریک عرض می­ کنم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته. عبد العزیز عثمان التوییجری مدیر کل سازمان آیسیسکو و دبیر کل اتحادیهی دانشگاه­ های جهان اسلام.»

متشکرم.

*این مطلب متن سخنرانی جناب آقای دکتر کریمی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در مورخه 1398/2/8 در افتتاحیه همایش بین‌المللی آینده جهان اسلام در افق 1414 شمسی است که توسط موسسه آینده‌پژوهی جهان اسلام و با همکاری دانشگاه تهران برگزار شد.